Sprehajalne poti

Sprehajalna tematska pot po dolini Ravenske Kočne

Najlepša in najdaljša urejena sprehajalna pot vodi po dolini Ravenske kočne. Nezahtevna označena pot vodi ob potoku Jezernica prek travnikov, s katerih se odpirajo veličastni pogledi na severna ostenja Grintovcev, skozi gozdove, vse do melišč tik pod gorskim obzidjem. Na poti boste s pomočjo informativnih tabel spoznali, kako je nastala ta ledeniška dolina, njeno živalsko in rastlinsko bogastvo in vse ostale znamenitosti, zaradi katerih je Ravenska kočna vredna obiska. Za manjše okrepčilo, krajši oddih ali preprosto uživanje neokrnjene narave so ob poti udobne macesnove mize in klopi.

Začetek in konec poti: ob Planšarskem jezeru, N 46.400890 E 14.522734
Najbolj oddaljena in najvišja točka: razgledišče Na prodih (1123 m)
Dolžina poti: 8 km
Čas hoje: 3 h


Sprehod po ravenskih kmetijah

Za krajši popoldanski sprehod se lahko odpravite po krožni poti od Planšarskega jezera po ravenskih kmetijah. Parkirate ob Planšarskem jezeru in se odpravite do podružnične cerkve svetega Andreja. Od tam nadaljujete po cesti mimo Šenkove, Jenkove in Kropivnikove kmetije na obrobju ravenskih travnikov. Vse tri kmetije so iz začetka 16. stoletja, ko so po odtekanju velikega jezera začeli poseljevati dno jezerske doline. Pot se ves dan kopa v sončnih žarkih in je primerna za sprehode v vseh letnih časih.

Začetek in konec poti: ob Planšarskem jezeru, N 46.400890 E 14.522734
Dolžina poti: 2,5 km
Čas hoje: 1 h


Stara cerkev in Murnovo

Iz centra Jezerskega se mimo šole lahko odpravite do prekrasne razgledne točke pri Stari cerkvi svetega Ožbolta ob Karničarjevi kmetiji. Cerkvica, ki je prvič omenjena že leta 811, je dvignjena visoko nad dolino in ponuja prekrasne poglede na severno ostenje Makekove kočne. Pri Karničarju lahko kupite tudi domače izdelke ekološke proizvodnje: sir, mesnine, mlečne izdelke in jajca.
Pot lahko nadaljujete po gozdni cesti proti zahodu do opuščene Murnove kmetije, ki leži na nadmorski višini 1030 m. Ohranjeni travniki imajo izjemno sončno lego, zaradi česar je bila to edina jezerska kmetija, kjer je dozorela pšenica. Lahko se vrnete po isti poti, lahko pa se po gozdni cesti spustite mimo kmetij Spodnji Virnik in Olipje do zaselka Spodnji kraj, kjer se po glavni cesti vrnete nazaj na Jezersko.

Začetek in konec poti: center Jezerskega, N 46.393204 E 14.500834
Najbolj oddaljena in najvišja točka: Murnovo (1030 m)
Dolžina poti: 4 km (7 km prek Spodnjega kraja)
Čas hoje: 2 h (3 h 30 min prek Spodnjega kraja)


Iz centra do Planšarskega jezera

Pot se prične ob občinski stavbi (Storžič), gre prek mostička in nadaljuje po prijetnem drevoredu nekdanje struge Jezernice. Ko se drevored v zaselku Žabji trg konča, zavijete desno čez Jezernico in se po makadamski poti sprehodite do stika z asfaltirano cesto - zavijete desno in nadaljujete do Planšarskega jezera. Večji del poti je opremljen s klopmi za udoben počitek.

Začetek poti: center Jezerskega, N 46.394237 E 14.501188
Konec poti: Planšarsko jezero, N 46.400890 E 14.522734
Dolžina poti: 2 km
Čas hoje: 30 min