Zimske aktivnosti

Pohodništvo

Raduha

Kolesarski izlet začnemo v centru Luč v smeri proti Solčavi. Na prvem križišču zavijemo desno. Ob smučišču se začne pot vzpenjati. Ko se pripeljemo do kmetije Nadlučnik, nas čakajo lepi razgledi na Rogatec, Lepenatko, Vežo … Nadaljujemo do naslednje kmetije, kjer za kmetijo zavijemo levo v hrib. Z asfalta zavijemo na makadamsko cesto za Kočo na Loki, ki je najvišja točka vzpona. V dolino se vrnemo po smeri vzpona.

Celotna razdalja: 22 km (11 km asfalt, 11 km makadam)
Višinska razlika: 1012 m (vzpon)
Čas ture: 3,5 h


Pod Rogatcem

Kolesarski izlet pričnemo v Lučah. Usmerimo se proti Podvolovljeku in še v Lučah za prvim spustom zavijemo levo čez most reke Lučnice. Peljemo se mimo trgovine s tehničnim materialom, nato pa strmo v hrib. Za nadaljevanje poti je potrebno slediti GPS koordinatam, ki so na voljo na www.tic-luce.si/mtb2. Na najvišji točki vzpona (1240 m) lahko turo podaljšamo s pohodom na Lepenatko (30-minutni vzpon) ali nadaljujemo s potiskanjem kolesa po gozdni poti (0,5 km) do ceste na drugi strani hriba. Sledi spust v dolino Podvolovljek, kjer je možno na kmetiji Selišnik poizkusiti domače suhomesnate izdelke.
Zanimive točke: Razgled na Luče in okoliške vrhove, Žagerski mlin, cerkev sv. Antona Puščavnika, možnost degustacije Zgornjesavinjskega želodca na kmetiji Selišnik.

Celotna razdalja: 25 km (12 km asfalt, 12,5 km gozdna cesta, 0,5 km planinska pot)
Višinska razlika: 1100 m (vzpon)
Čas ture: 4 h


Turni smuki

Dleskovec

Z avtom se pripeljemo do kmetije Planica v zaselku Podveža. Tu si nadenemo smuči in se po cesti odpravimo proti planini Ravne (1500 m). To je idilična gorska planina s pastirsko kočo, kjer kmetje že stoletja pasejo svojo živino. Pot nadaljujemo proti planini Dolga trata, kjer se vzhodno odpira pogled proti Kamniškim Alpam, južno pa sta vidna Rogatec in Lepenatka. Naš cilj dosežemo po južnem grebenu, kjer se na ravnem terenu pripravimo na smuko. Smer spusta si sproti prilagajamo, predvsem je odvisno od smučarskega znanja in seveda od snežnih razmer. Turni smuk je primeren za začetnike in tudi za zahtevnejše smučarje.

Obdobje: november–maj, odvisno od snežnih razmer
Zahtevnost: lažji turni smuk, na voljo je veliko različnih možnosti.
Trajanje ture: 3–5 h
Oprema: kompletna turno smučarska oprema


Lepenatka

Lepenatka je večinoma travnat gorski vrh, ki se nahaja v bližini gore Rogatec. Nanjo se s smučmi odpravimo s Špehovega vrha, preko planine Kal, nato nadaljujemo južno proti vrhu. Tu se nam začne odpirati lep razgled na Rogatec, Golte, Menino planino, Kranjsko reber ter proti osrednjim Kamniško-Savinjskim Alpam, kjer najlepše vidimo Planjavo in Ojstrico. Smuka poteka po enakomernem travnatem pobočju po poti pristopa in spada med lažje turne smuke. Primerna je tako za nevešče turne smučarje, kot tudi za tiste, ki bi radi enostavno in hitro okusili naš gorski svet.

Obdobje: november–maj, odvisno od snežnih razmer
Zahtevnost: lažji turni smuk z naklonino do 25º
Trajanje ture: 1,5 - 2 h
Oprema: kompletna turno smučarska oprema


Ojstrica

Na Ojstrico, za mnoge najlepši vrh Kamniško-Savinjskih Alp, se lahko povzpnemo z dveh smeri. Zahtevnejši pristop vodi iz Logarske doline. Pot vodi mimo Klemenče jame, kjer se nam začne odpirati prečudovit razgled. Južno lahko vidimo Logarsko dolino, vzhodno pa Planjavo, Skuto, Tursko goro in Rinke. Pot nadaljujemo mimo sedla Škarje, kjer počasi dosežemo vršno piramido. Na tem mestu si običajno snamemo smuči, saj nas loči do vrha le še 15 minut strmega in izpostavljenega terena (35º–40º). Spust lahko opravimo po poti pristopa, ki je srednje zahteven (večinoma do 30º), ob ugodnih snežnih razmerah pa se lahko spustimo mimo Erjavčkega vrha skozi Grlo. Vendar ta spust velja za zahtevnega (deloma 35º+). Lažji in verjetno tudi bolj priljubljen dostop pa vodi iz Luč, kjer se z avtom odpeljemo do kmetije Planica, nato pa preko planine Podvežak proti Korošici. Hoja postane bolj zanimiva, ko pridemo nad Podvežak (po 40 min hoje), saj pričnemo prečiti čudovito planoto, s katere so vidni Veliki vrh, Deska, mogočni Lučki dedec in Planjava. Ko dosežemo Korošico, nas čakata še dve uri strmega vzpona proti vrhu. Smer spusta si lahko sproti prilagajamo, odvisno od snežnih razmer.

Obdobje: december–maj, odvisno od snežnih razmer
Zahtevnost: lprimerno je za izkušene smučarje, saj je sprva naklonina pobočja večinoma okrog 30º
Trajanje ture: 7 - 10 h
Oprema: kompletna turno smučarska oprema


Pod grebenom Velike raduhe Arhiv Občina Luče

Plezanje - zaledeneli slapovi in zimski vzponi

Na območju Luč so preplezani štirje slapovi. Vsi se nahajajo v dolini Podvolovljek. Slapovi so v zgornjem delu doline, eden pa v stranski dolini Lučke Bele.

Slap Cuc

WI 4-, 85°/60° - 75°, 100 m, 1 ura

Dostop: Iz Luč se odpeljemo po cesti proti Podvolovljeku (odcep iz glavne ceste je pri cerkvi) do kmetije Riher (tabla). Zavijemo levo čez most, malo po cesti navzgor (približno 200 m) in nato po poti pod slap (15–20 min). Slap ni pretirano zahteven, ima pa močan vodni tok, zato le poredko v celoti zmrzne. Z vrha sestopimo po poti do vznožja in nazaj v smeri dostopa do ceste (25 min).


Tobogan

WI 3/30° - 75°, 120 m, 1 ura

Dostop: je sorazmerno dolg in zapleten. Najlažje pridemo do njega, če z vrha slapu Cuc nadaljujemo po strugi potoka navzgor. Držimo se glavne grape, ki nas pripelje do vznožja slapu, ki je povsem na levi strani strme skalne zapore. Iz doline je od 1,5 do 2 uri hoje. Sestopimo v obratni smeri dostopa.


Slap Rep

WI 2-3/30° - 75°, 40 m, 30 min

Dostop: je enak kot za slap Cuc. Od kmetije Riher se peljemo naprej po cesti vse do table za slap Rep (približno 6 km iz Luč). Gremo levo po stranski cesti do mesta, kjer ta zavije ostro levo proti kmetiji. Tu nadaljujemo v strugo potoka ter po in ob njem do slapu. Od ceste je 10 min. Sestopimo desno ali levo ob slapu navzdol do vznožja in v smeri dostopa nazaj do ceste (15 min). Slap je zelo primeren tudi za popolne začetnike.


Slapovi Bele

WI 5, 90°/45° - 75°, 200 m, 2 uri

Dostop: je dolg in zapleten. Iz Luč se odpeljemo po dolini Podvolovljek do odcepa stranske ceste, ki vodi v dolino Lučke Bele (približno 5,5 km). Po dolini, ki pozimi ni prevozna, nadaljujemo še dobrih 5 kilometrov navzgor do odcepa poti, ki čez Šibje vodi na Korošico. Po njej gremo do grape, kjer se pot odcepi desno v strmo pobočje. Pot nadaljujemo še malo naprej po grapi do prvega ledenega odstavka v levi od dveh grap, ki vodita levo navzgor. Iz doline Podvolovljek je 2–3 ure hoje.
Najtežje mesto nas čaka prav na vrhu, kjer je slikovita, dobrih 15 metrov visoka sveča. Težavnost je v veliki meri odvisna od količine ledu, tako da je lahko raztežaj preko navpične stene tudi nekoliko lažji.
Tudi sestop je dolg in orientacijsko zahteven. Na vrhu sveče zavijemo desno po grapi do skalne zapore, nato gremo levo na poraščen raz in po ruševju navzgor na pot. Po njej nadaljujemo levo do prve grape, navzdol po njej do poraščenega rebra in po njem navzdol na pot ter v smeri dostopa nazaj v dolino Podvolovljek (2–3 ure).
Gre za zahtevno turo, ki terja dobro telesno pripravljenost. Zaradi zapletenega dostopa in sestopa priporočamo najem lokalnega vodnika.


Veliki žleb

II-III, 30° - 60°, 1200 m, 4-5 ur

Veliki žleb je velikopotezna tura, ki nas po slikoviti grapi v Raduhi pripelje na njen vrh. Najboljše razmere bomo, kakor tudi v vseh slapovih, našli od sredine januarja do začetka marca. Grapa je zelo izpostavljena plazovom, zato jo obiščemo le v zares dobrih razmerah.
Dostop: Iz Luč se odpeljemo proti Logarski dolini mimo Igle do table za kmetijo Račnik – Stakne (na levi je gramozna jama in spomenik). Tu zavijemo desno po cesti do kmetije. Nadaljujemo peš mimo kmetije po gozdni vlaki (markirana pot proti Koči na Loki pod Raduho) do prve grape. Nadaljujemo levo po njej navzgor do žleba (od kmetije 30 min). Sam žleb ni zahteven, vendar nas lahko ob majhni količini snega v njem preseneti kakšen zoprn skalni skok (do III). Ko se grapa prvič razcepi, gremo po levem, pri drugem odcepu nekaj višje pa po desnem kraku navzgor vse do mesta, kjer jo zapre širok, previsen kamin. Tu se usmerimo v levi žleb, po njem hodimo 100 metrov, nato pa nadaljujemo po nakazanem prehodu desno in mimo votline na široko, strmo snežišče. Z vrha snežišča gremo naravnost v neizrazito grapico, po njej do konca, malo navzdol in navzgor po razbiti odprti steni (večinoma kopno, do III) na ozek raz. Po njem nadaljujemo desno in preko ruševja do poti, ki nas nato vodi na vrh Raduhe (2062 m).
Sestopimo po stezi mimo Koče na Loki. Od tu imamo več možnosti, nazaj do izhodišča pa pridemo le po poti iz Loke proti Snežni jami. Od koče gremo navzdol proti Lučam. Pri parkirišču za kočo zavijemo desno po cesti in gremo po njej do odcepa markirane poti. Po njej navzdol pridemo do kmetije Račnik – Stakne. Od koče je 1,5 ure hoje.
Zaradi vetroloma je pot zelo slabo vidna, zato se je o poteku dobro prej temeljito pozanimati!


Smučanje in sankanje

Sankaška proga poteka nad prelepo gorsko kmetijo Planica nad Lučami. Proga je dolga približno 1800 metrov in poteka po panoramski gorski cesti, deloma pa tudi po pašnikih. Na cilju, ki je neposredno pri kmetiji, se ogrejemo s čajem ali kuhanim vinom. Sankanje se izvaja v skupini od 4 do 8 ljudi. Potrebujemo zimska oblačila, rokavice in zimsko obutev. Sankanje je možno samo v organizaciji Doline avantur.