Omrežje gorniških vasi se širi – Gschnitztal na avstrijskem Tirolskem

Gorniška vas Gschnitztal, ki jo združujeta občini Trins in Gschnitz, se nahaja v Stubajskih Alp na avstrijskem Tirolskem. Območje je usmerjeno v vzdržen alpski turizem, ki ceni naravo in lokalno kulturo ter ohranja majhne in lepe kraje v alpskem prostoru. S sprejemom v gorniške vasi so za svoje usmeritve pridobili še podporo te mednarodne mreže planinskih zvez v Alpah.

Gschnitztal na avstrijskem Tirolskem. Arhiv Gorniških vasi

majestaetische_bergwelt_im_gschnitztal_c_tvb_wipptal
muehlendorf_sommer_c_muehlendorf
Uradni vstop v mrežo gorniških vasi je potekal na slovesnosti 5. maja 2019. Gschnitztal izpolnjuje vse kriterije planinskih vasi, kot so npr. ohranjenost krajine in okolja, tradicija, lokalni produkti in kakovostna turistična ponudba za planince in pohodnike. Pri izvajanju in oblikovanju trajnostnega razvoja lokalne skupnosti in turizma se je občinama pridružila lokalna turistična zveza Wipptal in 18 partnerskih podjetij, kar je pokazatelj visokega soglasja glede prihodnjega (turističnega) razvoja tega območja.

Gschnitztal leži na zahodni strani doline Wipptala, severno od Brennerja v območju Štubajskih Alp. Sočasna pojavnost apnenca, kristalin, primarnih kamnin in dolomita je osnova za nenavadno botanično biotsko raznovrstnost, ki je navdihnila botanike že od 19. stoletja. Od vzhoda proti zahodu se nežna gričevja spreminjajo v vse višje in razgibane gore, na vrhu doline pa se združi nekaj tri tisoč metrov vrhov, najvišji med njimi Feuersteine (3.267 m). Pretežni del občine je del zavarovanih krajinskih območij.

V dolini Gschnitztal so na voljo številne turistične in prostočasne aktivnosti za ljubitelje gora in narave tako poleti kot pozimi. Brošure gorniških vasi najdete na bergsteigerdoerfer.org. Dodatne informacije o Gschnitztal so na voljo na bergsteigerdoerfer.org.

V letu 2019 pa bo v mednarodno mrežo gorniških vasi vstopila tudi občina Luče, kot druga gorniška vas v Sloveniji. Uradna slovesnost je načrtovana za 28. september 2019.