Gorniška vas Luče - gnezdo sredi gora

Po petih letih priprav in intenzivnega dela je Občina Luče v soboto, 28. septembra, na pristopni slovesnosti dosegla pomemben cilj - vstop v mrežo Gorniške vasi/Bergsteigerdörfer. Župan Ciril Rosc in predsednik PZS Jože Rovan sta ob prisotnosti številnih vidnih domačih in tujih gostov ter občanov slovesno podpisala pristopno deklaracijo. Kako pomemben korak je to za občino in dolino, so podčrtali govorniki, ves dogodek je še dodatno popestril bogat kulturni in spremljevalni pohodniški program.

Luče - gnezdo sredi gora (foto Tomo Jeseničnik)

Druga slovenska občina v mreži

Luče so tako po Jezerskem postale druga občina v Sloveniji, ki se je pridružila tej pomembni gorniški skupnosti. V mreži je bilo doslej 27 krajev alpskega območja v Avstriji, Nemčiji, Južni Tirolski, Italiji in Sloveniji. Za vstop v mrežo je potrebno izpolniti številne stroge kriterije in pripraviti predstavitveni film, knjižno izdajo in ostali promocijski material.

Prikupna knjižica z naslovom Luče - gnezdo sredi gora, ki je bila javnosti prvič predstavljena prav na sobotni slovesnosti, na šestdesetih straneh predstavi projekt Gorniške vasi, preteklost Luč, zanimivosti in priporočljive planinske ture v različnih letnih časih pa tudi številne druge dobrodošle informacije.

luce_gorniska_vas_foto_tomo_jesenicnik
Luče, drugi slovenski kraj v mednarodni mreži Gorniške vasi (foto Tomo Jeseničnik)

Več kot stoletna tradicija
V Lučah so prvič zaznali možnost vstopa v mrežo Gorniških vasi v letu 2015. V mreži so prepoznali priložnost, da lepoto in ohranjenost svojega okolja ponudijo gostom, negujejo in ohranjajo naslednjim generacijam dragoceno domačo dediščino kulture, ljudskega izročila, navad in običajev ter nenazadnje značilne kulinarike.

Župan Ciril Rosc je v pozdravnem nagovoru na slovesnosti povedal: "Da je gorništvo v Lučah doma že dolgo, pove podatek, da je pred 125 leti Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva na Molički planini postavila drugo planinsko kočo v Sloveniji. Vstop med gorniške vasi na nek način pomeni kontinuiteto pohodniškega turizma. Želimo ohraniti naš kraj, ta zaklad, to gnezdo sredi gora, ki smo ga podedovali od prednikov, ki so živeli v sozvočju z naravo, njenimi danostmi in potenciali in jo ohranili v vsej njeni lepoti." Po besedah župana je tokratni dogodek pomemben mejnik, ki prebivalce navdaja s ponosom in veseljem. Ob tem se je posebej zahvalil vsem, ki so pomagali utiriti vstop Luč med Gorniške vasi.

luce_gorniska_vas_listina_za_partnerje_foto_tomo_jesenicnik
Predsednik PZS Jože Rovan in župan Občine Luče Ciril Rosc sta partnerjem projekta predala pisne oznake (foto Tomo Jeseničnik)

Kraji v mreži so zavezani skupnim vrednotam
Zbrane je nagovoril tudi Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije, ki je nacionalni nosilec projekta v Sloveniji. "Z današnjim dnem zaključujemo naše dveletno obdobje sodelovanja, ki nas je družilo pri uresničevanju cilja. Kraje v mreži Gorniške vasi kot rdeč nit povezuje gorska krajina in z njo povezana gorniška tradicija; spoštovanje naravne in kulturne dediščine, predvsem pa želja, da z obiskom gostov, ki delijo omenjene vrednote, omogočimo razvoj, ki bo omogočil mladim generacijam, da v svojem kraju vidijo tudi svojo prihodnost. Hkrati pa s projektom prispevamo k uresničevanju Alpske konvencije. S ponosom doživljamo današnji trenutek. Naše skupno delo je bilo prijetno, predvsem pa prežeto z izredno motivacijo vodstva občine in članov projektne skupine za uresničitev tako želenega cilja. Podpora, svetovanje in usmeritve mednarodnega upravnega odbora Gorniških vasi, predvsem strokovnega sodelavca Rolanda Kalsa so bile podlaga, ki nas je vodila v pravo smer," je med drugim dejal Eržen ter poleg Kalsa pozdravil še predsednika Planinske zveze Južne Tirolske Georga Simeonija, ki sta bila oba prisotna na slovesnosti v Lučah.

luce_gorniska_vas_slovesnost_foto_tomo_jesenicnik
Zbrani od blizu in daleč na slovesnosti ob vstopu Luč med gorniške vasi (foto Tomo Jeseničnik)

Brez velike infrastrukture
Generalna direktorica direktorata za prostor, graditev in stanovanja na ministrstvu za okolje Barbara Radovan je v nagovoru poudarila, da povezovanje gorništva in lokalnega razvoja ne potrebuje velike infrastrukture, saj sta narava in krajina sama njegova infrastruktura: "Ena od zavez, ki smo jo s podpisom Alpske konvencije sprejele pogodbenice, je spodbujanje skupnih projektov. Gorniške vasi so odličen primer vsealpskega projekta, ki ga s trdno zavezanostjo in predanostjo uresničujejo planinske zveze držav pogodbenic skupaj z lokalnimi partnerji. Skupen projekt prispeva k trajnostnemu razvoju na lokalni ravni, podpira pa tudi državno zavezanost za trajnostni razvoj; ker je usmerjen v mehke oblike turizma, pohodništvo, opazovanje ter doživljanje krajine in narave. Veseli me, da je občina Luče izbrala to razvojno vizijo ter se zavezala, da jo bo uresničevala s svojimi lokalnimi partnerji in prebivalstvom ob podpori Planinske zveze Slovenije."

Povezani s skupnimi ideali in istimi cilji
Roland Kals iz Planinske zveze Avstrije in strokovni sodelavec omrežja Gorniških vasi je poudaril dobro medsebojno sodelovanje z organizatorji iz Luč in dejal, da so pred njimi še številni majhni koraki, s katerimi bodo uresničevali zaveze, ki so jih z vstopom v mrežo sprejeli: "Projekt Gorniške vasi spremljam že od prve ure in z naraščajočim ponosom spremljam rast in razvoj naše pobude. Vsi pogoji, ki so potrebni za vstop v mrežo, so v Lučah perfektno izpolnjeni in z veseljem gledamo na nadaljnje skupno sodelovanje."

luce_gorniska_vas_muzej_foto_tomo_jesenicnik
Voden pohod po Lučah in ogled muzeja na prostem z etnohiškami (foto Tomo Jeseničnik)

Listine za partnerje
Na javni predstavitvi, ki so jo pripravili na zboru občanov v Lučah v juniju 2018, so projektu pritrdili vsi prisotni občani. Še posebej pa so se vrednotam mreže Gorniških vasi zavezali ponudniki gostinskih, turističnih in nastanitvenih storitev. Kar trinajst jih je k projektu pristopilo kot partnerji. Tem sta predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in župan Občine Luče Ciril Rosc na tokratni slovesnosti predala pisne oznake partnerjev projekta. Tudi ti so zavezani prizadevanjem za trajnostni in sonaravni razvoj tukajšnjega območja.

O Lučah s pesmijo, plesom in besedo
Že pred uradnim začetkom dogodka je Harmonikarski orkester Andreja Raka z igranjem po vasi pripravil prijazen Glasbeni pozdrav. Samo slovesnost je spremljal bogat kulturni program v izvedbi domačih pevcev, glasbenikov in plesalk. Pesmi in ples so bili tako kot vezno besedilo vsebinsko povsem vezani na zgodbe, ki so jih v preteklosti različni avtorji napisali o lepoti Luč in okoliških gora in jih objavili bodisi v Planinskem vestniku ali drugih časopisih ter na tukajšnje legende, kar je lepo zaokrožilo in popestrilo uradni del dogodka. Sledilo je druženje ob pogostitvi z lokalno kulinariko, popoldne in naslednji dan pa še spremljevalni dogodki s pohodniško vsebino.

Marija Lebar

------------------------
Povezane novice:

------------------------
Medijske objave:
Luče postale gorniška vas (Slovenske novice)
PDF Zanj lepota, za druge odpad (Nedeljski dnevnik)
Klein, fein, Luče - ein neues Bergsteigerdorf in Slowenien (Bergsteigerdörfer)

Fotogalerija