Ducat desetletij doživetij - Češka koča 2020 | literarno-fotografski natečaj

2020 je pred vrati in z njim 120 let, kar Češka koča nudi zavetje obiskovalkam in obiskovalcem. 12 desetletij, skoraj 120 sezon, tisoči ljudi z vsak svojimi doživetji. Češka koča je v tem času postala ikona planinske koče: s svojo prvobitno podobo, z lego na robu ostenij, skozi tisočere prizore, vtise, spomine in zgodbe.

120 let Češke koče. Foto: Manca Ogrin

Bogastvo doživetij tolikerih raznolikih posameznikov in posameznic skozi spreminjajoči se čas: to je esenca čara Češke koče - in ob tako ljudsko-pravljični okrogli obletnici smo se odločili, da ravno ta postavimo v sredo praznovanja.

Zgodbe, spomini, vtisi, podobe: skozi njih preteklost za hip postane spet tukaj in zdaj. Najlepše zgodbe - in take, ki so vse kaj drugega: smešne, tragične, nerodne, izjemne, unikatno banalne. Za hip so pretekla doživetja spet tu, za hip smo mlajša verzija sebe, za hip so vsi, s katerimi smo delili nekatere najpomembnejših trenutkov, spet z nami. In to čarovnijo bi radi delili z vami: sodelujte, sedite k pisanju ali poiščite katero pomembnejših arhivskih fotografij in delite z nami. Skupaj se bomo spomnili več, vsak posebej prispeva unikatno perspektivo in skozi tisoče drobcev morda pridemo na sled tistemu posebnemu, prvobitno hribovskemu, kar za mnoge Češka koča pooseblja.

Natečaj poteka do 31. marca 2020. Izbor zbranih del bo na spletu objavljan od konca januarja naprej. Ker je osnovna ideja deljenje zgodb, bo po zaključku natečaja vse gradivo javno dostopno, najboljše prispevke pa bomo zbrali v knjižni obliki ter jih predstavili tudi na osrednjem praznovanju 120-letnice v septembru. In da vsaj nekaterim med vami olajšamo vrnitev na prizorišče zgodb, bomo 15 najboljšim podarili nočitev z zajtrkom v Češki koči - od februarja tri mesece zapored po petim.

ceska_koca_cestitka_2020

Sodelujte: slike in/ali tekst, najbolj zaželjeno preko elektronske pošte 120Ceskakoca@gmail.com, lahko pa tudi po pošti (PD Jezersko, 4206 Zgornje Jezersko 65). Ne pozabite pripisati osebnih podatkov (ime, priimek, naslov, elektronskega naslov, letnice rojstva) - vsaj, če želite sodelovati pri nagrajevanju. Seveda pa si želimo predvsem zgodb in gradivo lahko oddate tudi anonimno. Z oddajo prispevkov nam dajete gradivo v uporabo za zgoraj navedene aktivnosti/objave, osebne podatke pa za objavo avtorstva in pomoč pri izvedbi nagradnega dela natečaja.

Sprotno vas bomo o poteku in podrobnostih obveščali na Facebook profilu Češke koče.

Tako, zdaj veste! In ker smo na pragu novega leta: da bi znali deliti svoje zgodbe - tiste, ki so nas že ustvarile, in tiste, ki nas še bodo. Srečno 2020!