Luče leto dni v združenju Gorniške vasi

Lani septembra so bile na današnji dan Luče kot druga slovenska občina sprejete v združenje Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer). V mreži je zdaj že 29 krajev alpskega območja v Avstriji, Nemčiji, Južni Tirolski, Italiji in Sloveniji. Kot je povedal župan Občine Luče Ciril Rosc jih je epidemija koronavirusa malce ohromila pri načrtih, a upajo, da bodo drugo leto že lahko pokazali obnovljeno pešpot proti Solčavi.

Igla se nahaja med Lučami in Solčavo, v najožjem delu soteske, ki jo je Savinja vrezala med strma pobočja Raduhe in Dleskovške planote. (Foto: slovenia.info)

Luče so za Jezerskim postale druga občina v Sloveniji, ki se je pridružila pomembni skupnosti v Alpah, Gorniške vasi. Ideja mreže, ki so jo zasnovali v Avstrijski planinski zvezi, je, da bi združevali kraje v Alpah, ki so usmerjeni v trajnostni gorski turizem. Luče so zadostile ostrim pogojem za vstop, da ima kraj manj kot 2500 prebivalcev, da je vsaj tisoč metrov razlike med najnižjo in najvišjo točko kraja, da ni velike turistične infrastrukture in hotelskih kompleksov, a da ima razvito ponudbo za gorniška doživetja. Odločitev, da se bodo Luče potegovale za vstop v mrežo Gorniških vasi, ni bila le v rokah vodstva občine, temveč so bili nad njo navdušeni tudi krajani. 

Kot je povedal župan Občine Luče Ciril Rosc je letošnje leto zaradi epidemije koronavirusa težko primerljivo z lanskim. Zagotovo je bilo manj tujcev v Zgornjesavinjski dolini, je pa bil kakšen domači gost več. A če jim v Lučah letos ni uspelo uresničiti vseh projektov, bodo možnosti drugo leto. »Občina želi v okviru projekta 'Vzpostavitev športno rekreacijske infrastrukture in turističnega programa za aktiven in kakovosten jutri' z akronimom 'Zamigaj, zadihaj in uživaj' obogatiti in izboljšati turistično ponudbo območja občine z obnovo in ureditvijo obstoječe pešpoti proti Erjavčevi jami. To je najstarejša pešpot proti Solčavi, speljana je skozi ožino ob Savinji in Igli ter skozi Erjavčevo jamo, kjer se še danes vidi v skalo vklesana letnica 1669. Zaradi enostavnega dostopa do izhodišča poti in razmeroma velike višinske razlike na sami pešpoti, lahko ta obiskovalcem predstavlja tudi samostojen pohodniški cilj. Obstoječa pešpot je sedaj ozka in mestoma zaradi strmega terena tudi nevarna. Urejena in varna pešpot bo pomemben doprinos k ponudbi Gorniške vasi Luče,« je dodal lučki župan. 

Pe_pot_proti_Erjav_evi_jami
Načrt poti proti Erjavčevi jami

»Z vstopom v skupnost gorniških vasi si nismo želeli množičnega obiska, saj želimo ohraniti pristnost okolja in mir podeželja. Le kakšnega turista več bi si želeli. Mogoče nam je zmernost pomagala, da smo še vedno ena redkih slovenskih občin, kjer nismo prepoznali okužbe z virusom covid-19,« se je pohvalil župan Ciril Rosc. 

Barbara Gradič Oset