Planinski utrip na Alpe-Adrii, 32. sejmu za zeleni in aktivni turizem

Sejem Alpe-Adria znova vabi na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, navdih za aktivni oddih lahko poiščete od 23. do 26. marca 2022. Vabljeni na razstavni prostor PZS, kjer se boste letos počutili kot v planinski koči in gorniški vasi, predstavljajo se še Slovenski planinski muzej, Češka podružnica SPD in gorski reševalci. Planinska trgovina je pripravila nekaj sejemskih ugodnosti, razgibate se lahko na plezalnem stolpu. Člani PZS boste za vstopnino odšteli le 5 €.

Planinski utrip na Alpe-Adrii, 32. sejmu za zeleni in aktivni turizem (foto Manca Ogrin)

Sejem Alpe-Adria je osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji, v ospredju katere je zeleni, aktivni turizem, pomemben del katerega je tudi planinstvo. Planinska zveza Slovenije se bo na sejmu predstavljala skupaj s partnerji: Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani, ki bo v času sejma organiziral delavnice na mlajše obiskovalce, gorniškima vasema Jezersko in Luče, Češko podružnico Slovenskega planinskega društva in Gorsko reševalno zvezo Slovenije - postajo Ljubljana.

sejem_alpe_adria_2019_pzs_foto_manca_cujez
Na sejmu Alpe-Adria vabljeni v planinski kotiček v središču Ljubljane! (foto Manca Ogrin)

Na sejmišču bo plezalni stolp PZS, na katerem bo ob popoldnevih (v soboto pa ves dan) predstavitev reševanja in možnost plezanja pod budnim očesom gorskih reševalcev. Na sejemskem prostoru PZS bo možnost nakupa planinskih vodnikov, zemljevidov in leposlovja iz Planinske založbe s posebnim popustom. Vsak dan se bodo predstavljale planinske koče z različnih koncev Slovenije:

Sejem Alpe-Adria je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprt od 23. do 25. marca med 10. in 19. uro, 26. marca pa med 10. in 18. uro. Člani PZS imate poseben popust pri nakupu vstopnic. Cena vstopnice za odrasle obiskovalce je 7 €, za člane PZS pa le 5 €. Za izkazovanje članstva prinesite s seboj planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Vsak obiskovalec ob vhodu na sejmišče prejme sejemski katalog oz. revijo Oddih s predstavljenimi razstavljavci, v kateri boste našli tudi vrsto planinskih vsebin.

ap_vecer
Na alpinistično-plezalnem večeru bomo podelili priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju in turnem smučanju za leto 2021 ter priznanje za življenjsko delo v alpinizmu, za uvod pa bo predavanje alpinista Andreja Grmovška.

Planinska zveza Slovenije na sejmu organizira dva večja dogodka:
PZS bo na alpinistično-plezalnem večeru podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju in turnem smučanju za leto 2021. Namen izbora je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v turnem smučanju ter jih predstaviti javnosti. Podelili bomo tudi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu, ki ga letos prejme Dušan Kukovec. Prireditev bo obogatena z alpinističnimi in plezalnimi kratkimi filmi s Festivala gorniškega filma, pred njo, ob 17.00, pa bo alpinistično predavanje Andreja Grmovška.
Julijske in Kamniško-Savinjske Alpe so bile priljubljen cilj čeških planincev, zato so leta 1897 v Pragi ustanovili svoje društvo, podružnico takratnega Slovenskega planinskega društva. S tem so povezave med slovenskimi in češkimi planinci postale še tesnejše. Leta 1900 je češka podružnica zgradila Češko kočo, ki je vse do danes najvidnejši pomnik tega sodelovanja. Dokumentarno-igrani film prikazuje to sodelovanje vse od ustanovitve češke podružnice SPD do praznovanja 120-letnice Češke koče na Spodnjih Ravneh. Film je nastal po zamisli Ladislava Jiráska, publicista, urednika in zbiralca zgodovinskega gradiva ter velikega prijatelja Slovenije. >>> Premiera filma na Jezerskem bo dan pozneje, 26. marca, ob 18.00 v dvorani Korotan. 

ceska_koca_vabilo
Dokumentarno-igrani film Češka koča in češko-slovensko planinsko sodelovanje bo na ogled v Ljubljani in na Jezerskem.

Vabljeni tudi na predstavitve dejavnosti pod krovom PZS: 
  • četrtek, 24. marec, 14.00, preddverje Marmorne dvorane (B2): Turno kolesarstvo v okviru Planinske zveze Slovenije
Komisija za turno kolesarstvo PZS promovira turno kolesarstvo kot obliko gibanja v naravnem okolju in gorah. Njene naloge so ozaveščanje o pravilnem turnem kolesarstvu, strokovna podpora pri vzpostavljanju turnokolesarskega omrežja na lokalni ravni in v sodelovanju s turizmom, spodbujanje povezovanja turnokolesarskih odsekov znotraj planinskih društev in izvajanje izobraževanj za turnokolesarskega vodnika I. in II. stopnje. Komisija popularizira turno kolesarstvo kot enega od elementov trajnostne mobilnosti v planinskem svetu.
  • petek, 25. marec, 12.30, preddverje Marmorne dvorane (B2): Predstavitev planinske koče s poudarkom na Domu na Kofcah s štruklji
V slovenskem gorskem in hribovitem svetu je 161 planinskih koč, ki ponujajo prenočišče in planinsko hrano za pristna doživetja v naravi. Ena od teh koč je Planinski dom na Kofcah na južnem pobočju Košute, od koder se ponuja čudovit razgled na okoliške hribe. Že od nekdaj je priljubljena planinska točka, ki nudi domače in lokalne jedi. Dober glas o njihovi specialiteti - domačih štrukljih pa je segel v deveto vas. Tako danes v planinski koči in v Štrukljarnicah v Ljubljani in Bistrici pri Tržiču ponujajo preko 25 vrst tradicionalnih slovenskih in modernih štrukljev, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega.
  • petek, 25. marec, 16.00, preddverje Marmorne dvorane (B2): Tekmovalno turno smučanje
Tekmovalno turno smučanje bo na naslednjih zimskih olimpijskih igrah leta 2026 v Milanu in Cortini doživelo premierno izvedbo. Slovenska turnosmučarska reprezentanca je na letošnjem EP v Španiji z 10. mestom med vsemu udeleženimi državami dosegla največji ekipni uspeh. Glavni cilj podkomisije za tekmovalno turno smučanje pri Planinski zvezi Slovenije je uvrstitev naših turnih smučarjev na naslednje ZOI in popularizacija tekmovalnega turnega smučanja med mladimi z akcijo Šolar na turne smuči.
  • sobota, 26. marec, 11.30, preddverje Marmorne dvorane (B2): predstavitev Juliana Bike in navezovalno turno kolesarsko omrežje
Skupnost Julijske Alpe (Turizem Bohinj) in Planinska zveza Slovenije predstavljata Juliano Bike, daljinsko krožno turnokolesarsko pot, speljano okoli in preko Julijskih Alp. Turni kolesarji se tako spoprimejo z več kot 300 kilometri označenih poti in na sedmih etapah premagajo 8.500 višinskih metrov. Juliana Bike je bila med finalisti letošnjega izbora za nagrado Jakob na temo inovativnih kolesarskih doživetij.

Toplo vabljeni, da nas obiščete!