Paularo – nova gorniška vas v Karnijskih Alpah

Paularo v dolini Val d'Incarojo v italijanski regiji Furlanija Julijska Krajina se je v letu 2022 priključil mreži gorniških vasi. Paularo leži kot na odru v središču amfiteatra, ki ga obdajajo gorovja Zermula, Cuesstalta, Serenat in Tersadia. Paularo je od Ljubljane oddaljeno približno 2 uri in pol vožnje.

Dno doline Val d'Incarojo se rahlo dviga proti glavni vasi Paularo, prostrani gozdovi in široki alpski pašniki predstavljajo prehod na nežne gorske grebene in razgibane apnenčaste stene, ki so obrnjene ena proti drugi v zelo ozkem prostoru. V dolini so številne možnosti vseh težavnostnih stopenj za pohodništvo, plezanje, gorsko kolesarjenje, pa tudi zimsko pohodništvo, krpljanje in turno smučanje.

paularo_nova_gorniska_vas_karnijske_alpe__2_

Paularo je prva vas na italijanski strani Karnijskih Alp in četrta v tem gorovju, ki je bila imenovana za gorniško vas. To pove veliko o njenem alpskem šarmu in neokrnjenih območjih. V novi gorniški vasi Paularo ima pomembno vlogo ohranjanje narave. Približno polovica ozemlja občine je zaščitena, ki ponuja habitate in zatočišča za raznoliko lokalno favno in rastlinstvo, npr. v zavarovanem območju Natura 2000 Monti Dimon e Paularo.

Gozd in les sta skozi stoletja oblikovala življenje in delo v tej stranski dolini. Paularo je lahko navdušil mednarodni odbor s svojo živo tradicijo in ohranjanjem starih obrtnih tehnik. Poseben muzej posveča svoje razstave obdelavi lesa, kiparstvu, tekstilu in predelavi hrane. Cerkvene svečanosti močno vplivajo na lokalne običaje - tako 5. januarja v Paularu postavijo in zažgejo okvirje v obliki romba, tako imenovane Femenate. Ta tradicija sega v keltski izvor.

Na slovesnosti 3. aprila 2022 je bila vas uradno sprejeta v mrežo gorniških vasi.

paularo_nova_gorniska_vas_karnijske_alpe__1_

Omrežje gorniških vasi
V omrežju sodelujejo planinske zveze iz Avstrije, Nemčije, Slovenije, Južne Tirolske, Italije in Švice. V pobudi so združene različne usmeritve:

  • usmerjati gorski turizem v naravi prijazno smer in spodbujati v naravo usmerjene gorske športe,
  • podpirati oddaljena in strukturno šibka območja,
  • senzibilizirati člane planinskih organizacij za lepoto preprostega, za posebnosti pokrajine in naravnega okolja ter za okolju sprejemljivo vedenje (npr. okolju prijazna potovanja).

Za gorniške vasi dodana vrednost ni le povečana ozaveščenost o gorski destinaciji v okviru alpskih planinskih organizacij z več kot 2,5 milijona članov. Zelo pomembna je spodbuda za njihovo naravnanost k trajnostnemu turizmu, ki naj bi pozitivno vplival na kmetijstvo, lokalno oskrbo, promet in razvoj prebivalstva. V mednarodni mreži gorniških vasi prihaja do rednih izmenjav strategij vasi in regij o doseganju zaželene prihodnost.

paularo_nova_gorniska_vas_karnijske_alpe__4_

Doslej je v omrežje gorniških vasi vključenih že 36 gorniških vasi iz:
gorniske_vasi_logo  
  • Avstrije: Ginzling, Göriach, Großes Walsertal, Grünau im Almtal, Gschnitztal, Hüttschlag im Großarltal, Johnsbach im Gesäuse, Lesachtal, Lunz am See, Mallnitz, Malta, Mauthen, regija Sellraintal, Steinbach am Attersee, Steinberg, Kraka Jodok, Schmirn- und Valsertal, Tiroler Gailtal, Vent im Ötztal, Villgratental, Weißbach bei Lofer, Zell-Sele.
  • Nemčije: Ramsau b. Berchtesgaden, Sachrang & Schleching, Kreuth
  • Italije in Južne Tirolske: Balme, Lungiarü, Matsch, Paularo, Triora, Val di Zoldo
  • Slovenije: Jezersko, Luče
  • Švice: St. Antönien, Lavin, Guarda in Ardez

Več informacij na www.bergsteigerdoerfer.org