Poletje – čas za obisk in spanje v planinskih kočah

Z julijem so svoja vrata odprle še zadnje visokogorske planinske koče. Letošnje kasnejše obratovanje planinskih koč je v večini primerov povezanih z obsežnimi obnovitvenimi deli. Nekatere koče prav iz tega razloga letos obratujejo s spremenjenim delovnim časom ali omejeno ponudbo. Vedno bolje sprejet je spletni rezervacijski sistem, kateremu se bo v kratkem pridružila še četverica priljubljenih planinskih koč.

Poletje – čas za obisk in spanje v planinskih kočah. Foto: Matej Ogorevc


Slovenske planinske koče so odprte in pripravljene na planinsko sezono! Po predvidevanjih bodo tudi letos najbolj oblegane koče v okolici Triglava. Od danes naprej so odprte prav vse. Nekatere s pomembnimi posodobitvami, ki bodo pripomogle k učinkovitejšemu in naravi prijaznejšemu obratovanju. Planinska društva, lastniki oz. skrbniki koč namreč intenzivno koristijo sredstva Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je s 3,9 milijoni evrov podprlo obnovo ali energetsko sanacijo 21-ih planinskih koč.

Z nekaj kliki do zagotovljenega ležišča v planinski koči

V primeru prenočevanja v planinski koči priporočamo rezervacijo. Že od leta 2020 lahko opravite rezervacijo v nekaterih kočah kar preko spletnega rezervacijskega sistema za planinske koče. Trenutno tako uslugo ponuja 16 planinskih koč, v kratkem pa pričakujemo, da se bo številka povečala še za štiri priljubljene koče v Julijskih Alpah. Hitro in enostavno, z le nekaj kliki lahko opravite rezervacijo ležišča ali polpenziona. Sistem omogoča tudi podajanje drugih, oskrbniškemu osebju pomembnih informacij (vegeterjanski obrok, alergije, ipd.). Možna je tudi rezervacija za večje skupine.
Ob prvi rezervaciji si lahko ustvarite uporabniški račun, ki vam omogoča pregled rezervacij in vnašanje morebitnih sprememb (sprememba št. oseb, datuma, dodatnih vprašanj ali potreb, ipd.). To je najbolj koristno v primeru večdnevnih tur in organiziranih skupin. Rezervacije so veljavna 48 ur do dneva nočitve. Za prihod v kočo se šteje 17. ura na dan nočitve.

Za izvedbo rezervacije morate pri večini planinskih koč vnesti podatek o kreditni kartici. Kartica ni namenjena plačilu nočitve, temveč zgolj možnosti, da vam oskrbnik zaračuna ne-prihod. Priporočamo, da si ob izvedbi rezervacije preberite pogoje rezervacije.
Plačilo storitve izvedete v planinski koči. Predhodno preverite, če je v izbrani koči možno plačilo s plačilno kartico.

Več informacij
o rezervacijskem sistemu najdete na spletni strani pzs.si ali pa nam pišite na gospodarska.komisija@pzs.si.

mo_pdd_tabor_med_baco_in_krajcarico_avgust_2018_.foto_matej_ogorevc__147_

Naravni in energetski viri v gorah so omejeni

Izolirane planinske koče, kot so visokogorske, imajo omejen dostop do naravnih virov (voda, les) in energije (elektrika, toplota).

Na kraških terenih z malo površinskimi vodami je vsak studenec in vsaka dežna kaplja dragocena. Sploh v vročih in suhih poletnih mesecih, ko je vode malo, potreb pa veliko. Nekaj koč ima napeljan lokalni vodovod do bližnjih izvirov in studencev, večina pa potrebe po vodi zadovoljuje z zbrano deževnico. Te je malo! Obiskovalci se moramo zavedati, da nismo zadnji obiskovalci na koči. Zato v gorah za osebno higieno poskrbimo le toliko, da zadostimo najnujnejšim potrebam.
Tuširajmo se v dolini! Odpadne vode so onesnažene s milom in drugimi čistili, pa tudi ostanki sončne kreme. Vse to predstavlja vir onesnaženja okolice in okoliških podzemnih voda.

Visokogorske koče so, z nekaj izjemami, energetsko samooskrbne. Za zagotavljanje nemotenega delovanja (kuhinja, razsvetljava, ogrevanje) morajo poskrbeti same. Ne glede na sodobne načine pridobivanja električne energije (vetrna in sončna energija), lahko te hitro zmanjka. Zato prosimo, da se odpoveste prekomernemu polnjenju (in posledično uporabi) elektronskih naprav, da skrbno ugašate in upoštevate navodila oskrbniške ekipe.

Z željo zmanjšanja obremenilnega vpliva na okolje PZS priporoča, da obiskovalci za prenočevanje v planinskih kočah uporabljate svojo posteljnino, ki jo prinesete s seboj.

Energijo, vodo in čistila lahko pomagate zmanjšati tudi posredno. Uporabljajmo lastno posteljnino in jo perimo doma. V nahrbtnik lahko pospravimo navadno rjuho ali pa priročno splano rjuho (dobite jo tudi v Planinski trgovini). Tako še dodatno zmanjšamo potrebe po pranju posteljnine v kočah ali transportu v in iz doline.

pv_pzs_oktober_2015_gospodarska_komisija_foto_valentin_rezar_m_001

Vsak obiskovalec lahko prispeva:
  • Za umivanje porabljamo minimalno količino vode, tuširamo se doma oz. po turi.
  • Sprijaznimo se s skromnejšo ponudbo jedi in pijač.
  • S seboj prinašamo lastno spalno rjuho.
  • Svoje smeti odnašamo s seboj v dolino.
  • Uporabimo sanitarije v planinski koči.
  • Gorska jezera občudujmo z očmi. Kopanje, namakanje rok in nog, pranje posode in oblačil je prepovedano.


Nekatere koče delujejo z omejenim delovnim časom in ponudbo

Zaradi uvodoma omenjenih večjih obnovitvenih in gradbenih del, kar nekaj koč obratuje s prilagojenim delovnim časom ali pa nudi le delno oskrbo.

 

Delovni čas koč se lahko zaradi različnih vzrokov spremeni tudi čez poletje. Ažurne podatke lahko preverite na naslovu www.pzs.si/koce.php, kjer je prav tako navedeno, katere koče so odprte vsak dan in katere le konec tedna.


Preberite še:

Zapisal Matej Ogorevc