Sejem Alpe-Adria 2023 tudi s planinsko vsebino

Sejem Alpe-Adria znova vabi na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, navdih za aktivni oddih lahko poiščete od 15. do 18. februarja 2023. Vabljeni na razstavni prostor PZS, kjer se boste tudi letos počutili kot v planinski koči in gorniški vasi. Planinska trgovina je pripravila nekaj sejemskih ugodnosti, razgibate se lahko na plezalnem stolpu. Člani PZS boste za vstopnino odšteli le 6 evrov.

Foto: Barbara Kelher

Sejem Alpe-Adria je osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji, v ospredju katere je zeleni, aktivni turizem, pomemben del katerega je tudi planinstvo.

Na sejmišču bo plezalni stolp PZS, na katerem bo predstavitev reševanja in možnost plezanja pod budnim očesom gorskih reševalcev. Na sejemskem prostoru PZS bo možnost nakupa planinskih vodnikov, zemljevidov in leposlovja iz Planinske založbe s posebnim popustom. Vsak dan se bodo predstavljale planinske koče z različnih koncev Slovenije.

20230214_144106
Vabljeni v osvežene razstavne prostore Planinske zveze Slovenije! (foto Barbara Kelher)

sreda, 15.2. Planinski dom Ušte-Žerenk, Dom pod Storžičem
četrtek, 16.2. Tončkov dom na Lisci, Dom na Kofcah, Koča na Dobrči, Planinski dom na Zelenici
petek, 17.2. Koča na Kokoši, Dom dr. Klementa Juga v Lepeni, Planinski dom pri Krnskih jezerih, Gomiščkovo zavetišče na Krnu
sobota, 18.2. Domžalski dom na Mali planini, Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti

Sejem Alpe-Adria je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprt od 15. do 17. februarja med 10. in 19. uro, 18. februarja pa med 10. in 18. uro. Člani PZS imate poseben popust pri nakupu vstopnic. Cena vstopnice za odrasle obiskovalce je 8 €, za člane PZS pa le 6 €. Za izkazovanje članstva prinesite s seboj planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Vsak obiskovalec ob vhodu na sejmišče prejme sejemski katalog oz. revijo Oddih s predstavljenimi razstavljavci, v kateri boste našli tudi vrsto planinskih vsebin.

#SlovenijaPleza bo tudi na dvorišču Gospodarskega razstavišča, kjer boste lahko preizkusili športno plezanje in pod budnim očesom gorskih reševalcev splezali na plezalni stolp.

20230215_183811
Na sejemskem prostoru PZS je možnost nakupa planinskih vodnikov, zemljevidov in leposlovja iz Planinske založbe s posebnim popustom. (foto Barbara Kelher)

Planinska zveza Slovenije na sejmu organizira večji dogodek:
PZS bo na alpinistično-plezalnem večeru podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju, turnem smučanju in lednem plezanju za leto 2022. Namen izbora je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v turnem smučanju in lednem plezanju ter javnosti predstaviti dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani opravili več vrhunskih vzponov, športnih plezalk in plezalcev, za katerimi je znova imenitna sezona, ter turnih smučarjev in lednih plezalcev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke.

Podelili bomo tudi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu, ki ga letos prejmejo Mojstranške veverice (Janez Brojan, Klavdij Mlekuž, Janko Ažman in Janez Dovžan; posthumno Zvone Kofler in Miha Smolej).
Sobota, 18. februarja, bo v znamenju 10. konference o planinskem gospodarstvu, ki je namenjena predsednikom in načelnikom gospodarskih odsekov planinskih društev, gospodarjem in oskrbnikom planinskih koč in drugim strokovnim delavcem v planinstvu, planinskim funkcionarjem. Glavna tema bo požarna varnost v kočah , PZS se bo posvetila tudi ostalim aktualnim vsebinam in podelila certifikate okolju in družinam prijazna planinska koča, katerih prejemniki zagotavljajo do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje oziroma odprtih vrat sprejmejo otroke in njihove starše.
Toplo vabljeni, da nas obiščete!