Po planinski navdih na sejem Alpe-Adria 2024

Sejem Alpe-Adria znova vabi na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, navdih za aktivni oddih lahko poiščete od 31. januarja do 3. februarja 2024. Vabljeni na razstavni prostor PZS, kjer se boste tudi letos počutili kot v planinski koči, predstavljajo se še gorski reševalci in Slovenski planinski muzej. Planinska trgovina je pripravila nekaj sejemskih ugodnosti, razgibate se lahko na plezalnem stolpu. Člani PZS boste za vstopnino odšteli le 7 €.

Po planinski navdih na sejem Alpe-Adria 2024 (foto Barbara Kelher)

Sejem Alpe-Adria je osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji, v ospredju katere je zeleni, aktivni turizem, pomemben del katerega je tudi planinstvo. Planinsko prizorišče najdete v preddverju Marmorne dvorane.

Na sejmišču bo plezalni stolp PZS, na katerem bo predstavitev reševanja in možnost plezanja pod budnim očesom gorskih reševalcev. Na sejemskem prostoru PZS bo možnost nakupa planinskih vodnikov, zemljevidov in leposlovja iz Planinske založbe s posebnim popustom. Vsak dan se bodo predstavljale planinske koče z različnih koncev Slovenije, gorniški vasi Jezersko in Luče ter Slovenski planinski muzej.

pzs_sejem_alpe_adria_foto_barbara_kelher

Na razstavnem prostoru Planinske zveze Slovenije se bodo vsak dan predstavljale planinske koče z različnih koncev Slovenije, gorniški vasi Jezersko in Luče ter Slovenski planinski muzej. (foto Barbara Kelher)

Na sejmu se predstavljajo naslednje planinske koče:
  • v sredo, 31. januarja: Koča na Dobrči, Planinski dom na Zelenici, Dom pod Storžičem, Zasavska planinska koča,
  • v četrtek, 1. februarja: Domžalski dom na Veliki planini, Dom dr. Klementa Juga v Lepeni, Planinski dom pri Krnskih jezerih, Gomiščkovo zavetišče na Krnu,
  • v petek, 2. februarja: Cojzova koča na Kokrskem sedlu, Kamniška koča na Kamniškem sedlu, Koča na Kriški gori,
  • v soboto, 3. februarja: Koča na planini Razor, Koča na Golici, Koča na Kopitniku.

Sejem Alpe-Adria je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprt od 31. januarja do 2. februarja med 10. in 19. uro, 3. februarja pa med 10. in 18. uro.

Člani PZS imate poseben popust pri nakupu vstopnic. Cena vstopnice za odrasle obiskovalce je 9 €, za člane PZS pa le 7 €. Za izkazovanje članstva prinesite s seboj planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Vsak obiskovalec ob vhodu na sejmišče prejme sejemski katalog oz. revijo Oddih s predstavljenimi razstavljavci, v kateri boste našli tudi vrsto planinskih vsebin.

anja_petek_foto_osebni_arhiv
Za uvod v alpinistično-plezalni večer, podelitev priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2013, bo predavanje Anje Petek, lani in predlani izbrane za naj alpinistko. (foto osebni arhiv)

Planinska zveza Slovenije, Slovenska turistična organizacija in Slovenia Outdoor v okviru sejma Alpe-Adria organizirajo posvet in delavnice Izzivi turizma na področju varnosti v gorah - v četrtek, 1. februarja 2024, v dvorani Urška 1 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Posvet Odgovorno v gore: okrepljeno partnerstvo za izboljšanje varnosti v slovenskih gorah bo ob 10.30, sledijo delavnice o gorniških nesrečah in preventivi, planinski infrastrukturi, uporabi aplikacij in vodenju v gorah.

V četrtek, 1. febuarja, ob 18.00 bo PZS na alpinistično-plezalnem večeru v dvorani Urška podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2023. Podelili bomo tudi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu, ki ga letos prejme Kazimir Drašlar - Mikec. Prireditev bo obogatena z alpinističnimi in plezalnimi kratkimi filmi s Festivala gorniškega filma, pred njo, ob 17.00, pa bo alpinistično predavanje Anje Petek, prav tako v dvorani Urška.

Toplo vabljeni, da nas obiščete!