16. letno srečanje gorniških vasi celotnih Alp v Lučah

Gorniška vas Luče med 31. majem in 2. junijem 2024 gosti 16. letno srečanje mreže Gorniške vasi, v katero je vključenih 40 vasi iz Avstrije, Slovenije, Nemčije, Italije, Južne Tirolske in Švice. Poleg Luč sta slovenski gorniški vasi tudi Jezersko in Dovje-Mojstrana. Tema letošnjega srečanja bo dediščina: prijazna sopotnica današnjega življenja v Alpah.

Gorniška vas Luče

Gorniške vasi kot nosilke trajnostnega pristopa predstavljajo steber ohranjanja kulturnih vrednot, tradicionalnih obrti in običajev, arhitekture ter življenjskega sloga, razvijajočega se skozi stoletja. Te vasi niso le mirna, malce oddaljena geografska območja, temveč žive skupnosti, ki z negovanjem lastne kulturne dediščine bogatijo svoj vsakdan. 16. letno srečanje v Sloveniji bo priložnost za izmenjavo idej, izkušenj in dobrih praks ter za razpravo o načinih, kako še bolje ohraniti, promovirati in koristno uporabljati kulturno dediščino za dobrobit gorniških vasi ter njihovih prebivalcev.

srecanje_gorniskih_vasi_luce_foto

Gorniška vas Luče med 31. majem in 2. junijem 2024 gosti 16. letno srečanje mreže Gorniške vasi, v katero je vključenih 40 vasi iz Avstrije, Slovenije, Nemčije, Italije, Južne Tirolske in Švice.

Gorniške vasi (Bergsteigerdörfer) so posebna turistična znamka, ki vključuje vasi na območju Alp in pomeni dobro prakso s področja turizma in lokalnega razvoja v okviru Alpske konvencije. Gre za mrežo gorniških vasi, ki ponujajo turistična doživetja na osnovi pohodništva, opazovanja narave, krajine, uživanja miru, imajo osnovno raven nastanitve in prehrane. Ideja je ponuditi drugačen turizem od tistega, ki uporablja masovno infrastrukturo in temelji na množičnosti, s tem pa omogočiti na eni strani ohranitev gorske krajine in narave, na drugi strani pa omogočiti dodaten dohodek manjšim krajem oz. njihovim prebivalcem in jim omogočiti, da ostajajo v gorskih območjih.

Kraji, združeni v mrežo gorniških vasi, so v svojih regijah pravi alpinistični pionirji. Gore in alpinizem imajo tako pri domačinih in gostih zelo veliko vrednost v smislu kulturne identitete. Gre za še živečo zavest o potrebi po harmoniji med naravo in človekom, pri čemer človek spoštuje naravne meje. Gorniške vasi tako na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru.

Projekt oz. iniciativo Gorniške vasi je pred dvajsetimi leti začela uresničevati Planinska zveza Avstrije. V nadaljevanju so se tej pobudi priključile tudi planinske zveze Slovenije, Nemčije, Italije, Južne Tirolske in Švice. Trenutno je na območju Alp v omrežje gorniških vasi vključenih 40 vasi, od tega polovico iz Avstrije, tri vasi pa tudi iz Slovenije: Jezersko kot prva gorniška vas v letu 2018, Luče in Dovje-Mojstrana. Kandidatka za sprejem v omrežje je trenutno še Baška grapa.

Omrežje vsako leto organizira letno srečanje gorniških vasi. Namen dogodka je predstavitev in izmenjava znanj, izkušenj in dobrih praks za tematike, ki so pomembne za gorniške vasi in njihov nadaljnji razvoj. Letošnje letno srečanje gosti gorniška vas Luče in bo potekalo od 31. maja do 2. junija 2024. Osrednja tema srečanja je dediščina - prijazna sopotnica današnjega življenja v Alpah.

srecanje_gorniskih_vasi_2024_logotipi